De Zaanse Schans – Een toeristische trekpleister

Zaanse Schans

De Zaanse Schans ligt aan de zaan, vlakbij Zaandam. Je zou De Zaanse Schans als een museum kunnen zien, maar officieel is het opgezet om een stukje Nederlands erfgoed te bewaren. Er wonen nog wel mensen in de karakteristieke Zaanse huisjes, maar de meeste mensen die je er tegenkomt zijn toeristen. Het gebied heeft een enorme aantrekkingskracht op vooral Oosterse toeristen die gek zijn op onze molens en klompen.

In 1961 werd begonnen met het plaatsen van oude gebouwtjes en huizen die uit de hele Zaanstreek werden verzameld. Deze huisjes werden op diepladers geladen en in hun oude glorie hersteld bij De Zaanse Schans. Op dezelfde manier werden ook enkele molens naar het gebied gebracht. in 1974 was deze verhuizing van gebouwen voor het grootste gedeelte klaar, maar ook in de jaren erna zijn er nog enkele gebouwen verhuisd naar deze toeristische trekpleister aan De Zaan.

Je kunt er meerdere bezienswaardigheden bezoeken zoals een replica van het eerste winkeltje van Albert Heijn en natuurlijk het Zaans Museum. Verder zijn er tal van leuke winkeltjes met snuisterijen en is het ook mogelijk om het klompenmuseum, het uurwerkmuseum en het bakkerijmuseum te bezoeken. Ook de molen De Kat is te bezichtigen en je kunt in het gebied naar hartenlust eten en drinken bij één van de vriendelijke horecazaken.

We hebben een video gemaakt zodat u een indruk krijgt van het gebied:

Geef je mening!

%d bloggers liken dit: